فهرست مطالب

نهال و بذر - سال سی و هفتم شماره 3 (پاییز 1400)

نشریه نهال و بذر
سال سی و هفتم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی قربانی، حبیب الله قزوینی*، رقیه امینیان، سید شهریار جاسمی، اشکبوس امینی صفحات 267-292

    گندم نان مهم ترین گیاه زراعی است که در سراسر جهان کشت می شود و سازگاری گسترده ای با شرایط اقلیمی مناطق مختلف دارد. یکی از عوامل مهم این سازگاری نقش ژن های بهاره سازی در ژنوتیپ های مختلف گندم نان می باشد و شناسایی تنوع آللی این ژن ها امکان تعیین عادت رشد، پیش بینی سطح تحمل سرما و سازگاری ژنوتیپ ها در اقلیم های مختلف را فراهم می سازد. در این پژوهش، ارزیابی عادت رشدی 40 ژنوتیپ امیدبخش گندم نان در طی دو سال زراعی در مزرعه و یک سال در گلخانه انجام شد و همچنین تنوع آللی موجود در مکان های ژنی VRN-1 و VRN-3 با استفاده از نه جفت آغازگر اختصاصی تعیین گردید. در مکان ژنی VRN-A1، آلل هایVrn-A1a ، Vrn-A1b، Vrn-A1c وvrn-A1 بترتیب دارای فراوانی های 5/7%، 5/7% ، 10% و 5/67% بودند. در این مکان ژنی سه ژنوتیپ فاقد باند بودند. در مکان ژنی VRN-B1، آلل های غالب و مغلوب بترتیب دارای فراوانی های 5/52% و 5/47% و در مکان ژنی VRN-D1، این آلل ها به ترتیب دارای فراوانی های 60% و40% بودند. در مکان ژنی VRN-3 اکثریت ژنوتیپ ها (5/97%) دارای آلل vrn-B3 بودند. نتایج این پژوهش نشان داد که آلل های مختلف مکان ژنی VRN-A1 نسبت به دو مکان ژنی VRN-B1 و VRN-D1 نقش مهم تری در ایجاد تنوع عادت رشدی داشتند و ترکیب های مختلف این آلل ها منجر به ایجاد طیف متنوعی از کلاس های رشدی از عادت رشدی بهاره کامل تا زمستانه کامل شد. نتایج این پژوهش می تواند در تجمیع آلل های مطلوب ژن های بهاره سازی برای تولید ژنوتیپ های گندم سازگار با شرایط اقلیمی مناطق مختلف کشور در برنامه های به نژادی گندم نان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: گندم نان، آلل غالب، آلل مغلوب، ژن های بهاره سازی و آغازگر اختصاصی
  • کیهان طرحی، علیرضا فرخزاد، راحله قاسم زاده*، مهدی محسنی آذر صفحات 293-316

    به منظور شناسایی و انتخاب ژنوتیپ‏های برترگردو با باردهی جانبی، بخشی از ژرم پلاسم گردو در ارومیه طی سال‏های 1397 و 1398 مورد ارزیابی اولیه قرار گرفت. یازده ژنوتیپ برتر براساس خصوصیات پومولوژیک انتخاب و همراه با رقم چندلر (Chandler) از نظر خصوصیات پومولوژیک، بیوشیمیایی و اسیدهای چرب مورد ارزیابی قرار گرفتند. برخی صفات مرتبط با خشک میوه و مغز، میزان فنل و فلاونویید کل، فعالیت آنتی اکسیدانی، درصد چربی و پروفیل اسیدهای چرب مورد بررسی قرار گرفت. وزن خشک میوه از 1/9 گرم در ژنوتیپ PG7 تا 36/15 گرم در ژنوتیپPG6 و وزن مغز بین 03/5 گرم در ژنوتیپPG5 تا 73/6 گرم در ژنوتیپ PG6 متغیر بود. بالاترین درصد مغز با کمترین ضخامت پوست سخت در ژنوتیپ PG7 مشاهده شد که به طور معنی داری بالاتر از رقم چندلر بود. بالاترین محتوای فلاونویید کل و فعالیت آنتی-اکسیدانی در رقم چندلر مشاهده شد. همه ژنوتیپ های مورد مطالعه غیر از ژنوتیپ PG2، درصد چربی بالاتر از 55 درصد داشتند. هشت نوع اسید چرب در ژنوتیپ‏ها شناسایی شد که بیشترین مقدار به ترتیب مربوط به اسید لینولییک، اسید اولییک و اسید لینولنیک بود. بالاترین مقدار اسید لینولییک (78/47 درصد) و اسید لینولنیک (73/21 درصد) در ژنوتیپ PG6 مشاهده شد. نتایج این پژوهش نشان داد که ژنوتیپ های بسیار مطلوبی در میان ژنوتیپ های بومی گزینش شده وجود داشت که از نظر برخی ویژگی‏های کمی و کیفیت خشک میوه و مغز با رقم چندلر قابل رقابت بودند.

    کلیدواژگان: گردو، وزن میوه خشک، درصد مغز، اسیدهای چرب، فعالیت آنتی اکسیدانی
  • محمدجواد زمانی، احمد معینی*، رجب چوکان صفحات 317-333
    آندروژنز به خاطرکارایی زیاد و قابلیت اجرا در بسیاری از گونه‏های گیاهی، پتانسیل بالایی برای استفاده در اصلاح نباتات دارد. در این راستا، کشت بساک معمول ترین روش القای هاپلوییدی است که در برنامه های به نژادی به طور گسترده ای از آن استفاده می شود. در این پژوهش به منظور بهبود روش کشت بساک در فلفل دلمه ای، اثر چهار دوره تیمار تاریکی و پنج غلظت نیترات نقره بر روی چهار رقم هیبرید فلفل دلمه ای (کاملوت، اینسپیریشن ، پلاتو و کالیفرنیوم) بررسی شدند. نتایج نشان داد که افزایش طول دوره تنش تاریکی از شش روز به ده روز، افزایش درصد بساک های جنین زا و نیز درصد گیاهچه های باززایی شده را به همراه داشت. بیشترین میزان جنین زایی و باززایی گیاه با استفاده از 10 میلی گرم در لیتر نیترات نقره در محیط کشت CPو نگهداری بساک های کشت شده به مدت 10 روز در تیمار تاریکی به دست آمد. نتایج نشان داد که بیشترین درصد بساک های جنین زا (66/16 درصد) در اثر متقابل بین رقم پلاتو و غلظت 10 میلی گرم در لیتر نیترات نقره به دست آمد. همچنین از میان غلظت های نیترات نقره مورد بررسی، بیشترین درصد گیاهچه های باززایی شده (71/11%) با استفاده از 10 میلی گرم در لیتر نیترات نقره به دست آمد.
    کلیدواژگان: فلفل دلمه ای، آندروژنز، باززایی گیاه، گیاهچه باززایی شده و جنین‏زایی
  • سیروس طهماسبی*، شکوفه ساریخانی خرمی، حسن زالی صفحات 335-357
    به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت بر عملکرد و صفات مهم زراعی و تعیین تاریخ کاشت بهینه ارقام تجاری جدید گندم نان در مناطق گرم و خشک استان فارس آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال های زراعی 98-1397 و 99-1398 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی داراب اجرا شد. کرت های اصلی شامل پنج تاریخ کاشت: 5 آبان، 20 آبان، 5 آذر، 20 آذر و 5 دی و کرت های فرعی شامل پنج رقم جدید گندم نان: مهرگان، برات، خلیل، سارنگ و ستاره بودند. بیشترین و کمترین میانگین عملکرد دانه به ترتیب در تاریخ کاشت 20 آبان (6930 کیلوگرم در هکتار) و پنج دی (5770کیلوگرم در هکتار) به دست آمد. در دو تاریخ کاشت زود هنگام تعداد پنجه های بارور و در دو تاریخ کاشت تاخیری وزن هزار دانه همبستگی معنی داری با عملکرد دانه داشتند. رقم نسبتا دیررس خلیل در تاریخ های کاشت زود هنگام عملکرد بالاتری نسبت به سایر ارقام داشت. رقم های زودرس ستاره و مهرگان در تاریخ کاشت تاخیری (5 دی) عملکرد دانه بالاتری نسبت تاریخ کاشت زودهنگام (5 آبان) داشتند. رقم سارنگ با میانگین عملکرد 5660 کیلوگرم در هکتار کمترین نوسان عملکرد را در تاریخ های کاشت مورد بررسی داشت. پنجره تاریخ کاشت قابل توصیه و تاریخ کاشت بهینه برای هر رقم متفاوت و در محدوده 25 آبان تا 25 آذر بود. این نتایج بیانگر آن است که انتخاب ارقام زودرس بعنوان یک عامل مهم در مدیریت تلفیقی مزرعه برای کاهش خسارت ناشی از تاخیر در کاشت در مناطق گرم و خشک فارس و اقلیم های مشابه بسیار موثر است.
    کلیدواژگان: گندم نان، تعداد پنجه بارور در گیاه، تعداد روز تا ظهور سنبله، ارتفاع گیاه و وزن هزاردانه
  • حمید نجفی نژاد*، سید ذبیح الله راوری، محمدعلی جواهری صفحات 359-378

    کمبود آب و ضرورت تامین علوفه طی سال های اخیر گرایش به سمت گیاهان کم توقع مانند کوشیا که علاوه بر تحمل به خشکی و شوری دارای پتانسیل تولید علوفه در شرایط دشوار است را اجتناب ناپذیر می کند. به منظور بررسی اثر تنش خشکی، تراکم بوته و زمان برداشت بر عملکرد کمی و کیفیت علوفه کوشیا، آزمایشی به مدت دو سال 1398 و 1399 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی جوپارکرمان اجرا شد. آزمایش به صورت اسپلیت پلات ‎فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تنش خشکی در سه سطح آبیاری بر اساس 50 ، 70 و 90 درصد تخلیه آب قابل استفاده از خاک در کرت های اصلی و دو تراکم بوته 6/16 و 3/33 بوته در هکتار و دو مرحله برداشت، رشد رویشی (55 روز پس از سبز شدن) و شروع گل دهی به صورت فاکتوریل و در کرت های فرعی بررسی شدند. در سطوح آبیاری بر اساس 50 و 90 درصد تخلیه آب قابل استفاده از خاک به ترتیب 15/7 و 45/6 تن در هکتار علوفه خشک تولید شد، اما این تفاوت معنی دار نبود. برداشت در مرحله شروع گل دهی با تولید 30/31 تن علوفه تر در هکتار و 96/8 تن علوفه خشک در هکتار نسبت به برداشت در مرحله رشد رویشی برتری معنی داری داشت. بیشترین مقدار پروتیین خام علوفه (94/10 درصد) و کمترین مقدار الیاف NDF (6/50 درصد) و ADF (8/33 درصد) در تنش خشکی شدید (90 درصد تخلیه رطوبت قابل استفاده خاک) به دست آمد. برداشت در مرحله شروع گل دهی در مقایسه با برداشت در مرحله شد رویشی از درصد پروتیین خام کمتر اما از NDF بیشتری برخوردار بود. بر اساس نتایج این پژوهش می توان با تنظیم آبیاری بر اساس 70 تا 90 درصد تخلیه رطوبت قابل استفاده خاک در مرحله رشد رویشی (55روز پس از سبزشدن) 5/4 تن علوفه خشک با کیفیت مطلوب و در مرحله شروع گل دهی به طور میانگین 5/8 تن علوفه خشک تولید کرد.

    کلیدواژگان: کوشیا، گیاه علوفه ای، کم آبیاری، زیست توده، علوفه خشک، پروتئین علوفه
  • داود حسن پناه*، احمد موسی پور گرجی صفحات 379-397
    در این پژوهش برای برآورد ترکیب پذیری و وراثت پذیری عمومی و خصوصی در ژنوتیپ های سیب زمینی از تجزیه دی آلل به روش گریفینگ استفاده شد. تلاقی های دو طرفه بین چهار رقم تجاری ساوالان، لوکا، ساتینا و کایزر به عنوان والد انجام شد. تلاقی ها و ازدیاد بذر اولیه در گلخانه ای و آزمایش اصلی مقایسه نتاج در مزرعه در ایستگاه تحقیقات کشاورزی آلاروق اردبیل در سال های 1395 تا 1398 انجام گردید. بین ژنوتیپ ها، از لحاظ میانگین عملکرد غده، تعداد و وزن غده در بوته، تعداد ساقه اصلی در بوته، ارتفاع بوته، قطر ساقه اصلی و درصد ماده خشک غده تفاوت معنی دار وجود داشت. ترکیب پذیری عمومی و خصوصی برای عملکرد غده، وزن غده در بوته و ارتفاع بوته معنی دار بود. بیشترین ترکیب پذیری عمومی مثبت و معنی دار برای عملکرد غده، وزن غده در بوته و تعداد ساقه اصلی در بوته مربوط به ارقام لوکا و ساوالان بود. بیشترین ترکیب پذیری خصوصی مثبت و معنی دار برای عملکرد غده در ترکیب های لوکا♀×ساوالان♂، لوکا♀×ساتینا♂، لوکا♀×کایزر♂، ساوالان♀×کایزر♂، کایزر♀×لوکا♂ و کایزر♀×ساوالان♂ مشاهده شد. عملکرد غده، وزن غده در بوته، ارتفاع بوته، تعداد ساقه اصلی در بوته و درصد ماده خشک غده دارای وراثت پذیری عمومی بالا بودند.
    کلیدواژگان: سیب زمینی، عملکرد غده، ترکیب پذیری عمومی، ترکیب پذیری خصوصی، وراثت پذیری
|
  • A. Ghorbani, H. Ghazvini *, R. Aminian, Sh. Jasemi, A. Amini Pages 267-292

    Bread wheat is one of the most important food crops that is grown in different climatic conditions across the world. One of the important factors for this wide adaptability is the role of vernalization genes in different wheat genotypes. Therefore, identification of allelic variations of these genes provides an opportunity to determine growth habit, prediction of cold tolerance and adaptability of bread wheat genotypes to different climatic conditions. In this study, growth habit of 40 promising bread wheat genotypes was evaluated in the field and glasshouse during two and one cropping seasons, respectively. Allelic variation in VRN-1 and VRN-3 loci was also determined using nine locus-specific primer pairs. In VRN-A1 locus; Vrn-A1a, Vrn-A1b, Vrn-A1c and vrn-A1 alleles had frequencies of 7.5%, 7.5%, 10% and 67.5%, respectively. In this locus, three genotypes did not produce any band. In VRN-B1 locus; dominant and recessive alleles had frequencies of 52.5% and 47.5%, respectively, and in VRN-D1 locus; dominant and recessive alleles had frequencies of 60%, 40%, respectively. In VRN-3 locus; the majority of genotypes (97.5%) had recessive allele (vrn-B3). Results of this study indicated that different alleles of VRN-A1 locus had more influence on field growth habit as compared to VRN-B1 and VRN-D1 loci, and different combinations of these alleles resulted in range of various field growth habits from true spring to true winter. The results of this study can be used in the national bread wheat breeding programs for pyramiding favorite alleles of vernalization genes to improve adaptability of bread wheat genotypes for different target agro-climatic zones of Iran.

    Keywords: Bread wheat, dominant allele, recessive allele, vernalization genes, allele-specific primer
  • K. Tarhi, A.R. Farokhzad, R. Ghasemzadeh *, M. Mohseniazar Pages 293-316

    To identify and select superior walnut genotypes with lateral bearing, a portion of walnut germplasm of Urmia region was priminarily evaluated in 2018 and 2019. Eleven superior genotypes were selected and along with Chandler cultivar, as control, were evaluated for pomological, biochemical and fatty acids properties. Some to nut and kernel related traits, total phenol and flavonoid contents and antioxidant activity, oil content and fatty acid profile were studied. Nut and kernel weight varied from 9.1 g (PG7) to 15.36 g (PG6), and 5.03 g (PG5) to 6.73 g (PG6), respectively. The highest kernel percentage with the lowest thickness of hard shell was observed in PG7 which was significantly higher than cv. Chandler. The highest total flavonoid content and antioxidant activity observed in cv. Chandler. For all studied genotypes, except PG2, fat content was higher than 55%. Eight fatty acid compounds were identified in walnut oil of which the highest content belonged to linoleic acid, oleic acid and linolenic acid, respectively. The highest linoleic acid (47.78%) and linolenic acid (21.73%) content was observed in PG6 genotype. The results showed that there were very desirable genotypes among the selected walnut genotypes which were competitive to cv. Chandler in respect of some quantitative charcteristics and quality properties of nut and kernel.

    Keywords: walnut, dry fruit weight, kernel percentage, Fatty acid, Antioxidant activity
  • M. J Zamani, A. Moieni *, R. Choukan Pages 317-333
    Androgenesis has great potential in plant breeding due to its high efficiency and applicability in many plant species. Anther culture is one of the most common technique to induce haploids in plant breeding programs. In this study, to optimize anther culture of bell pepper, the effects of four darkness periods and five concentration levels of silver nitrate were studied in four commercial hybrids; Kamelot, Inspiration, Plato and Californium. The results showed that increasing dark treatment from six to ten days, increased the percentage of embryogenic anthers and the percentage of regenerated plantlets. The highest percentages of embryogenic anthers and regenerated plantlets were obtained using 10 mg l-1 of silver nitrate and incubating anthers cultured in CP medium for 10 days in darkness. The results also showed that the highest percentage of embryogenic anthers (16.66%) was observed in the interaction effect between 10 mg l-1 of silver nitrate and cv. Plato. Also, among the studied concentrations of silver nitrates, the highest percentage of regenerated plantlets (11.71%) was obtained using 10 mg l-1 of silver nitrate.
    Keywords: Bell pepper, androgenesis, plant regeneration, regenerated plantlet, embryogenesis
  • S. Tahmasebi *, Sh. Sarikhani Khorami, H. Zali Pages 335-357
    This study was conducted to investigate the effect of sowing date on grain yield and agronomic charcteristics and to determine the optimum sowing date for new bread wheat cultivars in the warm and dry agro-climatic conditions of Fars provienc. The experiment was carried out as split plot arrangements in randomized complete block with three replications at Darab agricultural research station in 2018- 19 and 2019-20 cropping seasons. The main plots consisted of five sowing dates; 27 October, 11 November, 26 November, 11 December and 26 December, and the sub-plots included five bread wheat cultivars; Mehergan, Barat, Khalil, Sarang and Setareh. The highest and lowest mean grain yield obtained from 11 November (6930 kg ha-1) and 26 December (5770 kg ha-1), respectively. The relatively late cultivar; Khalil had higher grain yield than other cultivars in early sowing dates. The early cultivars; Setareh and Mehregan had higher grain yield in latest planting date (26 December) compared to the earliest planting date (27 October). Sarang cultivar with a mean grain yield of 6650 kg ha-1 had the lowest yield variation in the studied sowing dates. The recommended sowing date window and the optimum sowing date were different for each cultivar and varied from November 16 to December 16. These results indicate that the selection of early cultivars is very effective factor in integrated crop management for reducing grain yield losses due to delay in sowing date in warm and dry regions of Fars province and similar agro-climatic conditions in Iran.
    Keywords: Bread wheat, tiller no. plant-1, Days to Heading, 1000 grain weight, plant height
  • H. Najafinezhad *, S. Z. Ravari, M. A. Javaheri Pages 359-378

    In recent years shortage of water and necessity of forage production have led to a tendency towards low-input plants such as Kochia. Kochia, that plant that, in addition to drought and salinity tolerance, have the potential to produce forage in less favorable environmental conditions. To evaluate forage yield and quality of Kochia as affected by drought stress, plant density and harvesting stage a field experiment was conducted in 2020 and 2021 at the Jupar agricultural research rtation of Kerman. The experiment was carried out as split plot factorial arrangements in randomized complete block design with three replications. Drought stress at three levels; irrigation at 50%, 70% and 90% depletion of soil available moisture were assigned to main plots and two planting density; 33.3 and 16.6 plant m-2 and two harvesting stages; vegetative growth stage (55 days after emergence) and flowering stage as factorial were randomized in sub plots. In irrigation at 50% and 90% soil available moisture depletion dry forage yield was 7.15 and 6.45 ton ha-1, respectively, however, this difference was not significant. Harvesting at the flowering stage with production of 31.30 ton ha-1 of fresh forage and 8.96 ton ha-1 of dry forage was significantly superior in comparison with other treatments. The highest amount of forage protein (10.94%), and the lowest amount of NDF (%50.6) and ADF (%33.8) were obtained in the severe drought stress (90% depletion of soil available moisture). Harvesting at the flowering stage had lower protein and higher NDF than vegetative growth stage. The results of this study indicated that it is possible to produce 4.5 ton ha-1 of dry forage by harvesting at vegetative growth stage and 8.5 t ha-1 of dry forage at the flowering stage by application of irrigation at 70% to 90% soil available moisture depletion.

    Keywords: Kopchia, forage crop, biomass, Deficit Irrigation, Dry Forage, forage protein
  • D. Hassanpanah *, A. Mousapour Gorji Pages 379-397
    To estimate general and specific combining abilities and heritability in potato genotypes diallel analysis based on Griffing method was used. Reciprocal crosses were made between four commercial potato cultivars; Savalan, Luca, Satina and Caeser parents. For crosses and preliminary tuber seed increase carried out at greenhouse, and main gentypic evaluation trial was performed in field at Alarouq research field station during 2016-2019. There were significant differences between genotypes for tuber yield, tuber number and weight plant-1, main stem number plant-1, plant height, mean of main stem diameter, and tuber dry matter content. General and specific combining ability of tuber yield, tuber weight per plant and plant height were significant. The highest positive and significant general combining abilities for tuber yield, tuber weight plant-1 and main stem number plant-1 belonged to cv. Luca and cv. Savalan. The highest positive and significant specific combining ability for tuber yield was observed for ♂Savalan×♀Luca, ♂Satina×♀Luca, ♂Caeser×♀Luca, ♂Caeser×♀Savalan, ♂Luca×♀Caeser and ♂Savalan×♀Caeser. Tuber yield, tuber weight plant-1, plant height, main stem number plant-1 and tuber dry matter content had higher general heritability.
    Keywords: Potato, tuber yield, General combining ability, Specific combining ability, heritability